Recepty

Prajem Vám dobrú chuť!

 
 

Pečená špargľa na cesnaku s fetou a kešu orechmi

 

Ingrediencie (na 2 porcie):

400g zelenej špargle
1 PL olivového oleja
4 prelisované strúčiky cesnaku
štipka morskej soli
štipka mletého čierneho korenia
80g syru feta
40g kešu orechov
šťava z 1/2 citróna (voliteľné)

Postup:

V malej miske si zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom, korením a morskou soľou.
Špargľu umyjeme a uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Špargľu potrieme pripravenou omáčkou a posypeme namrvenou fetou.
Špargľu pečieme 10 minút na 220 stupňoch, následne ju posypeme kešu orechmi a dáme zapiecť ešte na 5 minút na 190 stupňov.
Orechy budú príjemne chrumkavé a špagľa skvelo upečená.

Pred servírovaním ešte môžeme špargľu pokvapkať citrónovou šťavou.

 

 

Zapekaná cuketa plnená tuniakovo paprikovou zmesou a špargľou

 

Ingrediencie (na 1 porciu):

1 menšia cuketa
150g tuniaka Calvo vo vlastnej šťave
1/8 cibule
1/2 ČL mletej papriky
1/4 ČL morskej soli
oregáno
1 strúčik cesnaku
2 ČL horčice
3 PL gréckeho jogurtu
50g špargle
30g mozzarelly
50g údeného tofu (voliteľné)

Postup:

Cuketu su imyjeme, zbavíme ju konca a prerežeme napoly. Lyžicou z nej vydlabeme vnútro, ktoré môžeme použiť do iných receptov alebo ho zjesť osobitne. Cukety uložíme do zapekacej misy alebo na plech na pečenie.

V miske si zmiešame tuniaka zbaveného šťavy s korením, soľou, jogurtom, horčicou, nadrobno nakrájanou cibuľou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Do zmesy tiež môžeme pridať údené tofu. Zmes poriadne premiešame a naplníme ňou pripravené cukety. Na naplnené cukety položíme umytú špargľu, posypeme ich syrom a pečieme zhruba 20 minút na 205 stupňoch. Cuketa by mala byť jemne prepečená a nemala by sa rozpadávať.

 

 

Studený zeleninovo-cestovinový šalát s tuniakom

 
 

Ingrediencie (na 2 porcie):

100g celozrnných cestovín
150g tuniaka Calvo (vo vlastnej šťave alebo v olivovom oleji)
2 hrste šalátu (záhradný, hlávkový, jarný..)
1 paradajka
80g kukurice
2 PL olivového oleja
4 PL cottage cheese
olivy (voliteľné)
štipka morskej soli
korenie podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme vo vode podľa návodu.

Šalát a paradajku umyjeme, nakrájame nadrobno a dáme do misky kde ich zmiešame s kukuricou, cottage cheese a olivovým olejom. Do misky pridáme uvarené cestoviny, tuniaka zbaveného nálevu a šalát zamiešame. Nakoniec šalát dochutíme korením a morskou soľou podľa chuti.

 

 

Špaldová vianočka

 
 

Ingrediencie (1 väčšia vianočka/12porcií):

400g hladkej špaldovej múky
300ml vlažného mlieka (kravské alebo rastlinné)
1/2 sušeného droždia
5 PL roztopeného kokosového oleja
80g trstinového cukru (alebo glukózy)
1 PL vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový struk)
1 vajce (môžete vynechať)
hrozienka, orechy (podľa chuti)
štipka morskej soli

Postup:

V miske si pripravíme kvások zmiešaním droždia s lyžičkou cukru alebo glukózy a trochou vlažného mlieka. Kvások necháme 10-15 minút nakysnúť.

V druhej miske zmiešame múku so zvyškom hnedého cukru (alebo glukózy), hrozienkami, prípadne aj orechami a štipkou morskej soli. V hrnčeku si zmiešame vlažné mlieko s roztopeným olejom a vanilkovým extraktom a zmes zamiešame spolu s kváskom do múčnej zmesy. Do cesta môžeme pridať aj vajce, bude ešte vláčnejšie. Rukou vypracujeme nelepivé cesto, ktoré nakoniec prikryjeme a necháme kysnúť – 30 až 60 minút.

Cesto si následne rozdelíme na 6 častí. Z 3 upletieme základný vrkoč, ktorý umiestnime na plech vystlatý papierom na pečenie. Ďalšie 2 časti spolu spracujeme a rozdelíme ich na 3 menšie časti z ktorých urobíme ďalší vrkoč a umiestnime ho na základný. Zo zvyšného cesta upletieme najmenší – vrchný vrkoč a uložíme ho navrch. Takto pripravenú vianočku môžeme nechať nakysnúť ešte 20-30 minút na teplom mieste. Pripravenú vianočku môžete potrieť vajíčkom, maslom alebo mliekom a posypať lúpanými mandľami.

Vianočku pečieme najprv 8 minút na 200 stupňoch a neskôr teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ďalčích 45 minút do zlatista.

Vianočka chutí najlepšie v deň pečenia. Ak sa vtedy nezje celá, odporúčam ju pred servírovaním zohriať.

 

 

Hnedá ryža s tuniakom a kukuricou

 

Ingrediencie (na 2 porcie):

100g hnedej ryže
150g tuniaka Calvo v olivovom oleji
100g kukurice
morská soľ, mleté čierne korenie
1/2 cibule
1 ČL kokosového oleja

Postup:

V menšom hrnci si rozpustíme kokosový olej a zľahka na ňom opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme do hrnca ryžu, zalejeme rovnakou časťou vody, osolíme, okoreníme a necháme variť na miernom plameni kým ryža nevsiakne všetku vodu.

Uvarenú ryžu nakoniec zmiešame s kukuricou a tuniakom v olivovom oleji a podávame teplé.

 

 

Raňajkový fitness koláč

 

Ingrediencie (4 porcie):

1 veľký zrelý banán
1 hrnček pomletých/rozmixovaných ovsených vločiek
180g bieleho gréckeho jogurtu (alebo 12% smotanový syr Philadelphia)
3 vajcia
3 PL chia semienok
50g hrozienok
1 ČL škorice
1/2 ČL práškovej stévie (alebo 2 PL medu) – ak chcete koláč minimálne sladký, môžete vynechať
2 jablká (prípadne iné ovocie)

Postup:

V mixéri si rozmixujeme všetky ingrediencie okrem jabĺk a hrozienok dohromady. Následne pridáme do cesta hrozienka. Jablká si nastrúhame alebo nakrájame na tenké plátky a poukladáme na spodok menšej silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (napr. na chlieb). Cesto vylejeme na jablká.

Koláč pečieme 45 minút na 160 stupňoch do zlatista.

Pred krájaním necháme chvíľu vychladnúť. Môžeme podávať preliate horúcim ovocím.